Mulla repeää aina sappi kun ruvetaan vertailemaan kissaa ja koiraa, eli kahta ihan erilaista eläinlajia keskenään, ainoana perusteena se että ne nyt sattuvat olemaan kaksi suosituinta lemmikkieläinlajia.

Tämänkertaisen ärsyyntymisen aiheutti tämä artikkeli, jossa kerrottiin ns. tutkimuksiin pohjautuvia faktoja niinkin ihanan raflaavalla otsikolla kuin: "Kumpi on parempi lemmikki: kissa vai koira?"

Vielä kun hiljattain jommassa kummassa valtakunnan suurimmista iltapäivälehdistä julkaistiin niin ikään ihanan provosoiva kirjoitus kissoista "juonittelevina roistoina" , niin vähemmästäkin sitä kissanomistaja raivostuu.

Ärsyttää ihan äärettömästi kun kissan ihan luontaisista toimintatavoista väännetään sellaisia, että ne olisivat äärimmäisen laskelmoituja ja suunnitelmallisia tekoja ihmisen pään menoksi. Keskiaikainen kissojen demonisointi ei näemmä vieläkään ole ohi, vaan kissasta halutaan ihmisten silmissä edelleen tehdä se "paholainen" joka haluaa ihmiset määrätietoisesti pois päiviltä.

Juu, kylläpä minut on jo tosikoksikin leimattu kun en osannut ottaa asiaa huumorilla. Itseäni vaan huolestuttaa, että kun periaatteessa ihan hyvästä aiheesta kirjoitetaan kärjistetysti, tarkoituksellisen harhaanjohtavasti ja provosoivasti, niin ihmiset jotka vihaavat kissoja jo valmiiksi, saavat tuollaisista kirjoituksista vettä myllyynsä ja yhden uuden lisäaiheen posauttaa vaikka naapurin kissa hengiltä... ihan vaan itsepuolustukseksi, kun lehdessäkin luki että ne ovat juonittelevia roistoja.

Miksi kissaa pidetään tyhmänä ja huonona lemmikkinä siitä syystä että se ei ole koira?

"Kissan kanssa ei voi harrastaa tokoa eikä vepeä, eikä sen kanssa ei voi lähteä lenkille. Ainoa mitä kissanomistaja kissansa kanssa voi tehdä on istua möllöttää sohvalla katsomassa telkkaria.

Kissan hyvistä aisteista ei ole mitään hyötyä niin kauan kun niitä ei pystytä kouluttamaan palveluskissoiksi!!

Kissat ovat itsekkäitä, ne katsovat kokoajan pahalla silmällä ja jos niitä yrittääkin silittää, niin ne käyvät kynsin ja hampain kiinni käteen saman tien. Kissat eivät ole kenenkään kavereita.

Kaikissa kissatalouksissa haisee kusi, aina ja ikuisesti ympäri kämppää, huolimatta siitä mihin hiekkalaatikko/laatikot on sijoitettu tai kuinka usein niitä puhdistetaan.

Kissoja ei voi opettaa tai kouluttaa, ne eivät halua tehdä mitään koskaan. Ne ovat ylimielisiä ja itsekkäitä, eikä niiden kanssa edelleenkään voi tehdä yhtään mitään."

Jokseenkin tällaisiin näkemyksiin (kenenkään henkilön kirjoituksista en ole suoria lainauksia ottanut) kissoista olen törmännyt keskustelupalstoilla. Kuinkakohan moni kissanomistaja allekirjoittaa nämä kaikki väitteet ihan mukisematta? Veikkaanpa että ei kovinkaan moni, itse en ainakaan allekirjoita yhtäkään näistä väitteistä.

Tässä vielä minun mielipiteeni suoraan foorumilta kopioituna, mitä tulee tuohon iänikuiseen ja typerään kissojen ja koirien väliseen paremmuuskilpailuun:

"Mä en ymmärrä että miksi lemmikkieläinlajeja pitäisi edes laittaa arvojärjestykseen ja mikä tekee toisesta lemmikkieläinlajista objektiivisesti paremman kuin toisesta?

Eiköhän jokaiselle löydy se itselleen paras lemmikki ilman mitään universaaleja "faktoihin perustuvia tutkimustuloksiakaan", eikä joku lemmikkilaji välttämättä ole jollekin tietylle ihmiselle se paras mahdollinen, vaikka tutkimukset sanoisivat mitä.

Oon muutenkin edelleen sitä mieltä, että kissan ja koiran vertailu keskenään ainoastaan sen perusteella, että sattuvat olemaan ehkä kaksi suosituinta lemmikkieläinlajia on suoraan sanonko mistä.

Eivät nämä lajit ole mielestäni vertailukykyisiä keskenään, senverran erilaisista lajeista kuitenkin kyse.

Se että kissa ei ole lajina samalla tavalla laumaeläin eikä domestikoitumisvaiheessaan tottunut tiiviiseen yhteistyöhön ihmisen kanssa kuin koira, EI tee siitä koiraa tyhmempää...

Puhumattakaan siitä että kissa ois sen takia jotenkin tyhmä kun se ei ole koira, eikä (lukuisista yliluonnollisista kyvyistään huolimatta ;) ) pysty sellaiseksi muuttumaan. On siis hyvä että te jotka purnaatte siitä, että kissojen kanssa ei (muka) voi tehdä mitään kun ne on niin itsekkäitä, olette koiran omistajia.

Tällainen vertaluhan on ihan hanurista, kun lajit ja lähtökohdat ovat niin erilaiset, vertaillaan saman tien villieläinpuolelta vaikka sutta ja leijonaa...

Ollaankohan tässä nyt taas otettu askel kohti yhä suurempaa eläinlajien eriarvoistamista? Nykyään kun tuotantoeläimet tuntuvat olevan jo vähempiarvoisempia kuin lemmikit ja nyt jos vielä ruvetaan arvottamaan lemmikkilajejakin että mikä on paras ja mikä huonoin... huoh.. *pudistelee päätään*

EDIT: Mun mielestä on ehkä yks pskimmista syistä hankkia kissa "koiran korvikkeeksi"... siis perusteella "haluaisin koiran muttaku sitä tarvii ulkoiluttaa enkä pysty sitoutuu, niin hankinpa kissan"... Ja sitten kun elämäntilanteet muuttuu ja se koira joskus hankitaan, niin kissat saavat lähteä :( Yks lisäsyy olla vertailematta kissaa ja koiraa."

Ja lisätään vielä että mä en todellakaan tässä väheksy koiria, pidän niistä ja ehkä tulevaisuudessa (toivon mukaan) tulee meilläkin olemaan koira. Itse vaan koen että joillain ihmisillä käsitys kissoista on todella jäänyt sinne keskiajalle ja siksi provosoidun aina tästä aiheesta ihan yhtä pahasti, niin tyhmää kuin tämä kissa- koira -leikki mielestäni onkin :D

Kellään muulla mitään sanottavaa? Enköhän mä oo nyt jo pauhannut tarpeeksi :D