Hiskijahuopahiiri

Eräs tuttuni hankki kissanpennun tuossa taannoin ja hänen kanssaan oli puhetta siitä, että millaisista leluista kissat tykkää. Siitä sain idean listata hieman meidän köörin lempileluja. Yleensä pääsääntönä on, että mitä halvempi ja yksinkertaisempi, sen mukavampi. Tässä nyt hieman listaa suosikkileluista, satunnaisessa järjestyksessä.

  • Foliopallot

    Foliosta mytättyjä palloja joista kuuluu kiva rapina kun niitä pyörittää pitkin lattiaa. Etenkin Tepukaisen suosikki. Tepukaisen foliopalloleikkiin kuuluu mukava lisähaaste: foliopallo vieritetään ensin jonnekin hyllyn/kaapin/sohvan/lehtitelineen alle ja sitten sitä yritetään pyydystää tassulla sieltä alta pois. On suuri virhe mennä auttamaan Tepua ja ottamaan pallo pois sohvan/hyllyn/kaapin alta ja Tepukaisen mielenkiinto lopahtaa heti jos sen pallon sieltä alta pois ottaa.
     
  • Huopalankahiiri

    Kissanmintulla täytetty huopuneesta langasta neulottu hiiri pitkällä hännällä. Erään ihanan asiakkaani neuloma ja kissoilleni lähettämä. Materiaali on loistavaa, siihen saa todella napakasti hampaat ja kynnet iskettyä, eikä siitä irtoa juuri mitään partikkeleita kissojen suolistoja tukkimaan. 

  • Laserosoitin

    Tämä ei selittelyjä kaipaa. Loistava ja kerta toisensa jälkeen yhtä suuret hepulit herättävä punainen piste, jolla kissojen liikunnantarvetta saa todella tehokkaasti täytettyä. Tämä on ehkä ainoa lelu, joka on säilyttänyt suosionsa kissojen keskuudessa yhtäjaksoisesti näin kauan. Jokaisella kissalla on oma tyylinsä leikkiä ja tämän laserin kanssa nämä erot tulevat hyvin esille.
     
  • Vinkuhiiri

    Tämä oli melko lyhytaikainen hitti, mutta mainitsenpa tämän nyt kuitenkin kun herätti uutuudenviehätyksessään sen verran hilpeyttä kissoissa. Kyseessä siis "vinkumekanismilla" varustettu pieni hiiri, joka vinkuu kissan sitä purressa. Tämä vinkuna herätti kissojen välittömän saalistusvietin ja ensimmäisenä iltana ne kävivät vuorotellen vinguttamassa sitä. Kun Tepukainen älysi että miten hiiren saa vinkumaan, niin se vingutti lelua sängyn alla yhtäjaksoisesti puoli tuntia (liioittelematta)!

  • "Kännityyny"

    Tämä kissanminttua ja valerianaa sisältävä valkoinen tyyny sai ansaitusti nimen "kännityyny", senverran hyvät fibat siitä tuntuu kissat saavan. :D Etenkin Elmo on tällaisten "hajulelujen" perään ja alkuun Elmo omikin tuon Tepukaisen ensimmäisestä näyttelystä hankitun tyynyn siinämäärin itselleen, että jos muut kissat uskalsivat vilkaistakaan kännityynyn suuntaan niin Elmo murisi. :D Nämä hajulelut menettävät ajan mittaan kyllä tehonsa (ehkä kun hajut haihtuvat), vaikka niitä ei meillä ihan päivittäisinä leikkikaluina pidetäkään.
     
  • Onkilelut

    Tämä kategoria kattaa kaikki ne lelut joissa on keppi, kepissä naru ja narun päässä jokin karvatuppo. Synteettiset karvatupot kelpaa ja niillä varustettuja onkileluja meidän taloudessa kuluu (onneksi löydettiin paikallisesta halpahallista noita 1e/kpl ja rohmuttiin laatikot täyteen :D) ja etenkin Elmolla on tapana pureskella niiden narut katki. Oikeilla sulilla varustettu onkilelu aiheutti taas Tepukaisessa vastaavan reaktion kuin kännityyny Elmossa, se omi lelun välittömästi ja raahasi sitä tomerana itsekseen muristen ympäri kämppää. Välillä pysähdyttiin tappamaan ja ravistelemaan lelua ja sitten kanniskeltiin ja esiteltiin hienoa saalista taas ympäriinsä.
     
  • Aktivointilelut

    Meidän taloudessa aktivointilelut käsittävät aktivointipallot, sekä Royal Caninilta joskus kylkiäisinä tulleen labyrintti -ruokakupin, josta nappulaa saadakseen pitää niitä onkia tassulla. Aktivointipallot ovat etenkin Elmon ja Hiskin suosiossa ja varsinkin jälkimmäiselle se on todella hyvää "aivojumppaa" jätettäväksi lattialle päiväksi kun ketään ei ole kotona. Tepukainen ei jostain syystä ole koskaan hoksannut aktivointilelun toimintamekanismia, vaikka sille ihan oman aktivointipallonkin ostin... Nyt onkin sitten mietintämyssyssä jokin tuollainen vastaava aktivointitapa Tepukaiselle, ideoita? Tosin Tepukainen on kyllä luonteeltaan ns. suoran toiminnan mies, joten tuollainen pitsinnypläys kuten aktivointipallon pyöritys ei välttämättä ole sille muutenkaan sitä ykköspuuhaa, vaan pääasiallinen energianpurkukeino sillä tuntuu olevan sydämensä kyllyydestä riehuminen ja kaikki äksöni.

    ps. Elmo on nyt myös oppinut temppuja ja onkin todella paljon motivoituneempi tähän hommaan kuin mitä alkuun luulin. Elmolla vaan pitää olla palkka kohdillaan, niin johan rupeaa tapahtumaan. Meillä vietetäänkin välillä kissojen karkkipäiviä, jolloin saavat PrimaCatin kuivattuja kanafilepaloja ja Whiskas Temptations/ Dentabits -nameja (näitä kertyy aina ilmaisnäytepusseja näyttelyistä/messuilta)  tai Tassu Maitonappeja. Tästä pääsimmekin aasinsillalla seuraavaan aiheeseen, eli coming soon: Kissojen lempiasiat osa 2: ruoka.